Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos tanácsok

AKTUÁLIS: Koronavírussal kapcsolatos fontos információk állattartók számára!

A Magyar Állatorvosi Kamara tájékoztatója állattartók számára!

https://maok.hu/content/_common/attachments/maok_kozlemenye_allattartoknak_covid-19_jarvanyrol.pdf

Hiteles forrásból 

FIGYELEM! Tapasztalatlan, kezdő kutyások vagy akik még nem kellően tájékozottak a mentett állatokkal kapcsolatban, gyakran tévesen gondolják, hogy ha hirtelen felindulásból, vagy csak jó szándékból magukhoz vesznek egy ajándékba kínált "megunt" kutyát,esetleg utcán talált, állítólag meghalt a gazdája, vagy állítólag külföldre költöznek, stb. - akkor jól döntöttek. Pár nap vagy pár hét után viszont kapjuk a kétségbe esett segítség kéréseket, hogy "szabadítsuk meg" a kezelhetetlen, harapós kutyától a családot, mert már a gyereket is többször megmorogta , odakapott! Kérjük szépen minden befogadás előtt alaposan tájékozódjanak! Nem viccből, vagy véletlenül szabadulnak meg a 8-10 hónapos, vagy 1-2 éves kutyától. Persze kifogás mindig van, csak épp a tapasztalt számára ezek átlátszó trükkök. 

 Hogyan ismerjük fel a szaporítót és a csaló szélhámosokat? 

A felvilágosítás legfontosabb elemeinek egyike, hogy felismerjük a szélhámosokat, csalókat akik kutyák szaporításából, és/vagy kereskedelméből élnek!
Sok esetben nagyon megnyerő szövegű hirdetések találhatók az ingyenes népszerű hirdetési portálokon, a mellékelt fotókon látható kiskutyák csodaszépek és nagyon kedvező áron kínálják őket eladásra !
Ez már az első gyanús dolog!
Egy 8 hetes,fajtatiszta, féreghajtott, oltott, chipezett, minőségi tápon nevelt kölyök ára nem lehet 15-35 ezer Ft! Ennyiből ugyan is nem lehet fedezni a költségeket.
Vagyis: vagy lopott kutya, vagy szaporító telepről származó 4-5 hetes, vagy nem fajtatiszta vidékről felhozott véletlen szaporulat, esetleg akár szülő-kölykével történő párosodásból létrejött alom lehet! Természetesen amikor a vevő megjelenik a kiskutyát megvenni, akkor derül ki, hogy se oltás, se chip, se a szülőket nem lehet megnézni (kifogás mindig akad!!!!) az átvételre általában egy lakótelepen egy házszám előtti parkolóban kerül sor.
Aki teljesen tapasztalatlan valamilyen elterelő mesével átverik. A kifizetett és átvett kutyus pedig lehet, hogy pár napon belül akár el is pusztulhat. A mininek eladott alig 4 hetes kiskutyákból pedig idővel akár 15-20 kg -os keverék kutyus lesz!
A különböző betegségek veszélyére itt most nem is térnék ki.
A csalók másik tábora már nem ilyen olcsón kínálja a portékáját, hanem pofátlanul magas áron, de természetesen nem ad a kutyushoz sem adásvételi szerződést, sem származási lapot, sokszor még oltási könyvet sem, és chip sincs a kölyökben!!!
Minden olyan eset ahol nem az eladó lakóhelyén történik az átvétel, bent a lakásban (tehát az illető az üzletet kint a lépcsőházban, v. a ház előtt a kapunál, parkolóban akarja bonyolítani) azonnal forduljunk sarkon, rá se nézzünk a kiskutyára, mert megsajnáljuk és mégis elvisszük! Ne essünk abba a hibába, hogy mi most ezt megmentjük, mert az illető tovább fogja folytatni minden egyes sikeres üzlet után neki ez pozitív megerősítés!
A szaporító csalók táborát ékesítik még azok az etikátlan tenyésztők is, akik ugyan tagjai valamelyik ebtenyésztő szervezetnek, de nem követik a tenyésztési szabályokat! Származási lap nélkül, szerződés nélkül, chip nélkül kínálnak eladásra (5-20 ezer Ft-al olcsóbban ) kölyköket. Ez is átverés! Az árak itt 50-120 ezer Ft között változnak! A HANGSÚLY AZON VAN, HOGY NINCS CHIP ÉS SZERZŐDÉS!!!!
Azok a szaporítók se jobbak ahol az "egyszer legyenek kölykei" elv alapján születik alom! A szülőkről sokszor nem tudnak semmit, mert eleve származási lap nélkül vették, és egyébként is csak családi kedvencek. Egészségügyi szűrővizsgálatuk sincs, hiszen nem is tudják, hogy erre szükség lenne. Az ilyen almok nem csak, hogy veszélyesek, mert akár közeli rokonok és genetikai rendellenességet hordozók is lehetnek a szülők, hanem az ilyen szaporulatok kölykeit sokszor elajándékozzák ismerősöknek, ahol miután kiderül, hogy megrág ezt-azt, bepisil, fésülni kell, stb. jobb esetben kiköltöztetik kerti kutyának, rosszabb esetben az utcán vagy menhelyen végzik! Némely ilyen egyed pedig szaporító kutyagyárosok telepein tengeti életét, mint szülőgép.
A sok kidobott, sanyarú sorsú, szenvedő kutya az emberi felelőtlenség áldozata!!!!
Tégy te is ez ellen!!!! Ne vásárolj szaporítótól, csalótól, etikátlan tenyésztőtől!!!!
Aki igényes és fajtatiszta kutyust szeretne vásárolni ne sajnálja az időt arra, hogy megbízható tenyésztőt keressen, itt első, hogy alap a garancia és az írásbeli szerződés, a szülők egészségügyi szűrővizsgálattal rendelkeznek. Akinek nincs pénze drága kutyára neki pedig ajánlunk örökbe fogadható kutyusokat!
Vegyétek viszont figyelembe, hogy a kutya tartása pénzbe kerül, a fajtájának megfelelően gondozni, ápolni kell, ha megbetegszik állatorvoshoz vinni. A bichonok kizárólag szobakutyák, nem tarthatók kinti kutyaként! Aki már a kezdeteknél sem tudja felvállalni a kutya ivartalanításának, oltásának, chipezésének költségeit, hogyan fog később gondoskodni róla?
Tehát döntsetek okosan! Előbb alaposan átgondolni és csak utána kutyát befogadni!
Köszönjük, hogy elolvastátok és ha még meg is osztjátok! 

 

Cikkek

2020.03.20

Híreink

/ Menüpont: Hasznos tanácsok

Közérdekű tájékoztatások, híreink:

 

 
Teljes bejegyzés